vár-barlang
Több kilométeres séta tehető a budai Vár alatt; Fotó: Egri Csaba
Időutazás, súlyos történelmi múlt, évezredes cseppkövek, boros élmények és adrenalinnövelő kedvtelések helyszínei – nem is hinnéd, mi mindent tartogat számodra az a sok, Budapest alatt megbúvó barlanglabirintus és pincerendszer.

Vár-barlang

Ha az után kutatunk, hol találhatók barlangok Budapesten, szinte biztos, hogy elsőre a Vár-barlangba ütközünk: az itt megtett sétánkon a barlangrendszer látogatók elől korábban elzárt részeit nézhetjük meg. A különböző méretű, föld alatti termek és hosszú folyosók bejárása során fény derül arra, hogyan alakultak át az évszázadok alatt a természetes eredetű barlangüregek labirintusszerű pincékké, és hogyan hasznosították őket a legkülönfélébb módon a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig.

Sziklakórház – Atombunker Múzeum

A 20. századi háborús idők poklával, a háború valódi arcával szembesít az egykori légókórház, amely a budai Vár alatt található, mintegy 10 km hosszú barlangrendszer része. Működött sebészeti szükségkórházként, oltóanyag-termelő intézetként, 1956-ban forradalmi kórházként, majd pedig a hidegháborús bővítési munkálatok után korszerűsített kórház, atombunker és polgári védelmi raktár lett.

sziklakórhaz
A Sziklakórház 3-as számú kórterme; fotó: Facebook

A legnépszerűbb barlangok Budapesten

Hazánk leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi leginkább a cseppköveiről lett nevezetes. 500 méteres, megújult túraútvonalán meseszerű cseppkövek, különleges sziklaalakzatok évezredek óta változatlan világa tárul fel. A Szemlő-hegyit a város föld alatti „virágoskertjének” nevezik különleges látványt nyújtó geológiai képződményeiről. Érdemes időt szánni a vetítőterem 3D-filmjének megtekintésére is.

Kőbányai pincerendszer

Kőbánya alatt húzódik a több mint 30 km hosszúságú, titokzatos pincerendszer, ahol nemcsak helyismereti túrákat tehetünk, de akár búvármerülést is végezhetünk. Időnként pedig föld alatti futóversenyek helyszíne. A pincéket kezdetben borászok, később a Dreher sörgyár használta, a második világháború idején pedig repülőgépmotor-gyár működött benne.

kőbányai pincerendszer
Kőbányai pincerendszer; fotó: Wikimedia/VinceB

Budafoki pincerendszer

Budafokon található Budapest Bornegyede, ahol Törley 1882-ben pezsgőgyárat alapított, s az 1900-as évek elején már 302 kereskedelmi borpincészet üzemelt. Hatalmas, impozáns pincerendszerének valós hossza 80 és 120 km közé tehető. Minden hónap első szombatján megnyílnak a pincék, borkóstolókat, vezetett pincesétákat, koncertek kínálva a látogatóknak.

Forrás: Vendéglátás magazin