női vezető
Fotó: Freepik

Friss autótulajdonosként amellett, hogy hímes tojásként vigyázunk az autóra, érdemes beszereznünk pár kiegészítőt, amivel rengeteg kellemetlenséget megspórolhatunk magunknak, és növelhetjük a komfortérzetünket. Lássuk, melyik az öt leghasznosabb autós kiegészítő!

1. Akkumulátor töltő

A téli időszak nem az akkumulátorok kedvence. Akkor pedig főleg nem, ha nincsen garázsunk, és időnként hetek is eltelnek két autókázás között. Az akksi ilyenkor ugyanis könnyen lemerülhet, ami nemcsak kellemetlen meglepetést okozhat, hanem sajnos a kapacitása is csökkenni fog. Ilyenkor jön jól, ha az otthoni szerszámok között megbújik egy akkumulátortöltő, amivel időnként rá tudunk tölteni az akkumulátorra. Érdemes megbízható gyártótól vásárolni, így sem lesz nagy tétel, de legalább biztos lehetünk benne, hogy nem teszünk kárt az akkumulátorban.

2. Bikázókábel

A bikázókábel sok esetben életmentő lehet. Ha véletlenül bekapcsolva hagytuk a fényszórót, bizony előfordulhat, hogy reggelre lemerül az autónk akkumulátora. Ilyenkor nyújt nagy segítséget egy bikázókábel, amivel egy másik autóról be tudjuk bikázni az akksit. (Természetesen utána érdemes huzamosabb ideig vezetni, hogy elegendő áramot tudjon visszatáplálni a motor). A bikázókábelek vásárlásakor figyeljünk oda a megfelelő csipesz típusra, illetve arra, hogy a kábel elbírja a szükséges áramerősséget túlmelegedés nélkül. Ha még nincs gyakorlatunk a bikázásban, járjunk el körültekintően, mert akár kárt is okozhatunk a járműben!

3. Tolatókamera

honda e advance tolatókamera
Fotó: DMB

A tolatókamera roppant hasznos dolog. A videó segítségével az egyszerű, csipogós tolatóradarnál is nagyobb komfortérzettel tolathatunk, így a belvárosi „cipőkanalazós” parkolásoknál sem kell aggódni. Bár vannak autók, ahol az alapfelszereltség részét képezi, jó tudni, hogy utólag is beszerezhetők.
Érdemes olyan helyen vásárolni, ahol a beszerelést is elvégzik, így az esetleges meghibásodásnál nem fordulhat elő, hogy a szerelő és a gyártó egymásra mutogat. Olvassunk el jó pár felhasználói értékelést, majd keressünk egy megbízható szervizt, ahol kapható a kiszemelt modell és a beszerelést is vállalják!

4. Könyöklő

A könyöklő nemcsak kényelmes, hanem nagyon praktikus is. Bár utángyártott típusok esetén előfordulhat, hogy picit eltér a színe a kocsibelsőtől, a hosszú utazások során nyújtott kényelem kárpótolni fog. A tárolási funkció szintén nagyon jól jöhet, és a vezetőülésből sokkal könnyebben el lehet érni a könyöklőt, mint a túloldali kesztyűtartót.

5. Kompresszor

autós kiegészítő kompresszor
Fotó: Freepik

A megfelelő guminyomás alapvető fontosságú a biztonságos vezetéshez. Egy túl magas vagy éppen túl alacsony nyomású gumi nem fog megfelelő tapadást biztosítani, így rosszabb lesz az úttartás és könnyebben előfordulhat, hogy megcsúszik a jármű. A nem megfelelően felfújt gumik ezentúl sokkal jobban kopnak, mint rendeltetésszerűen használt társaik. Arról nem is beszélve, hogy az egyenetlenül felfújt kerekeknél félrehúzhat a kormány. Bár a benzinkutaknál is lehetőségünk van a guminyomás ellenőrzésére és beállítására, jól jöhet, ha otthon is van nálunk egy kompresszor. Így elindulás előtt könnyedén tudjuk ellenőrizni a guminyomást és felfújhatjuk a gumikat a gyártó által javasolt nyomásértékre.

Támogatott tartalom.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •