autó szerelem autóvásárlás hasznos autós kiegészítők
fotó: Freepik/senivpetro

Függetlenül attól, hogy már évek óta vezetsz vagy csak most tanulsz vezetni, számos dolog van, amit érdemes észben tartanod az autó karbantartásával kapcsolatban, ugyanis ezek többségéről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Íme a legfontosabb használati és karbantartási tippek, amellyel könnyedén megőrizheted az autód állapotát, hogy az a lehető legtovább képes legyen kiszolgálni téged és családodat.

1. A sebességváltó nem kéztámasz

A 7 rossz vezetési szokás, amivel tönkreteheted az autót című cikkünkben már megírtuk, hogy sok sofőr a sebességváltó karon pihenteti a kezét vezetés közben. Noha kényelmi szempontból valóban jó megoldás, műszaki szempontból már annál kevésbé. Amellett, hogy kifejezetten balesetveszélyes egy kézzel vezetni, a sebességváltóra nehezedő állandó nyomás károsíthatja a szinkron szerkezeteket és a fogaskereket. A kelleténél több érintkezés pedig esztétikai szempontból sem kívánatos, hiszen ezzel kikezdheted a sebváltó anyagát.

2. Figyelj az olajra!

A nagykönyv szerint, minden 4800 km megtétele után szükséges az olajcsere, a szakértők azonban ennél jóval több megtett út után javasolják a cserét. Egyesek 12 000 kilométert írnak elő, de sokan a 16 000 kilométer megtételét sem tartják túlzásnak. Az olaj mennyiségét azonban célszerű sűrűn ellenőrizni, ugyanis nem jó, ha nagyon leesik a kocsiban az olajszint.

További karbantartási tippek a következő oldalon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3
4