Audi Q5 40 TDI: ne hagyd, hogy megtévesszen!

A prémiumgyártó már egy ideje újfajta elnevezést használ autóinak hátsó fertályán az erőforrásra vonatkozóan. Ez sajnos megtévesztő lehet annak, aki nem feltétlen naprakész az autós szféra újításaival kapcsolatban. A 40 TDI jelölés sajnos nem egy 4,0 literes üzemanyagfaló, teljesítményhajhász blokkot takar. A géptető alatt egy 2,0 literes, négyhengeres, 204 lóerős dízelmotor van, ami 400 Nm csúcsnyomatékot ad le.

Audi q5 OLED lámpa

Meglepetésként egy mild-hibrid rendszer segít az optimális üzemanyag-fogyasztás elérésében, valamint a kigyorsításoknál. A szíjhajtású indítógenerátor ugyanis egy 12V-os rendszert táplál, aminek része a kis lítiumion-akkumulátor is. A Q5-öst tudjuk vitorláztatni is, valamint gyári adatok szerint lekapcsolt motorral 0,3 literes üzemanyag megtakarítást érhetünk el 100 kilométeren. A nyomatékos dízelmotor 7,6 másodperc alatt gyorsítja 100 km/h-s sebességig az 1805 kg-s önsúlyú bódét. A Q5 végsebessége 222 km/h.

Vezetni olyan, akár egy földszintest!

A teszt során a vegyesfogyasztás 6,8 l/100 km környékén alakult, autópályán 130-as tempónál, tempomattal, néha kigyorsításokkal könnyen 6 és 8 liter közt tartható ez a szám. A Q5 nagy, de nem annyira, hogy városban kényelmetlenné váljon vele az autózás. Magasan ülünk, ezáltal biztonságérzetet sugall, emellett kényelmes és felhasználóbarát. Az erőt egy 7 fokozatú duplakuplungos S Tronic váltó juttatja a kerekekhez.

Aeroakusztikájának, a megfelelő kerékméretnek és gumiabroncsnak, továbbá a jó szigetelésnek köszönhetően nagyon csendesen és komfortosan utazhatunk a Q5-ben. A quattro összerék-hajtást a legmegbízhatóbb négykerék-hajtásként tartják számon. Ráadásul a ráncfelvarrott Q5-ben ultra technikával látták el a quattro hajtást. Alapvetően az első kerekekre juttatja a nyomatékot, de a tapadás függvényében adagolja az erőt a hátsó kerekekhez.

audi q5 40 tdi quattro

Oldalanként elöl-hátul 5 lengőkaros a felfüggesztés, mely egyáltalán nem teszi kényelmetlenné az autó rugózását, sőt! Stabil az útfekvése, egyáltalán nem érezni, hogy terepjáróban ülsz, sokkal inkább olyan, mint egy sportos ferdehátú.

Az összegzést és a fotógalériát a következő oldalon találod!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3
4