audi hungaria napelempark
(Fotó: MTI/Audi Hungaria)

Egész Európában nincs akkora tetőre épült napelempark, mint amely a győri Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején található. Az Audi Hungaria és az E.On Hungária csoport közös projektjét szerdán helyezték szimbolikusan üzembe, írja a Portfolio.

36 ezer napelem = évi 9,5 GWh energia

A 12 megawatt csúcsteljesítményű napelemparkot az Audi Hungaria logisztikai központjának 160 ezer négyzetméteres tetőfelületén alakították ki. A több mint 36 ezer napelemből álló erőmű évente több mint 9,5 GWh energiát termel. Ez az energiamennyiség 3800 háztartás éves energiaszükségletének felel meg. A megújuló forrásból megtermelt zöld áramnak köszönhetően mintegy 4900 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe.

Az újonnan átadott napelempark nagyban hozzájárul az Audi Hungaria közel 100%-os karbonsemleges működéséhez. (Fotó: MTI/Audi Hungaria)

“Büszkén jelenthetem be, hogy az Audi Hungaria az idei évtől elérte MissionZero célkitűzését, és az Audi gyártótelephelyei közül másodikként karbonsemlegesen működik, amelyhez a most átadott napelempark is nagy mértékben hozzájárult” – mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

A vállalat 75%-ban megújuló energiából működik

Az Audi Hungaria a fenntartható működés megvalósításának szellemében jelentős eredményeket ért el az energiafelhasználás, a szén-dioxid-kibocsátás, a vízfelhasználás és a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének mérséklése terén. A vállalat energiaellátásának 75%-át már most megújuló, geotermikus energiából fedezi, valamint a vállalatnál keletkezett hulladék több mint 99%-át hasznosítják.

Forrás: Portfolio, MTI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •