iskolás gyermekrajz közútkezelő
Varázslat - Döcögősből sima - Hideg Benett Vajk, Általános Iskola, Kaposszekcső, 1. osztály

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019 őszén hetedik alkalommal hirdette meg országos gyermekrajzpályázatát Álomút címmel, amelyre közel 2500 általános iskolás gyerek küldte el alkotását. A zsűri végül összesen 190 rajzot díjazott. A számos nyertes gyermekrajz között találunk autópálya felett áthaladó szarvast, vihar utáni út menti növényzetgondozást, egy kisgyerek közutas álmát, havas tájat átszelő letakarított utat és burkolatjavítási munkákat ábrázoló alkotást is.

álomut pályázat 1 másolata
Vadveszély – Lipovszky Áron, Padányi Bíró Márton Általános Iskola, Veszprém, 7.a osztály

Az Álomút pályázaton a közönség lájkokkal szavazott

Az Álomút zsűrije a technikán és az egyedi látásmódon túl idén is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a díjazott rajzok a közutakat, a munkagépeket, a közlekedést és az úton dolgozókat ábrázolják a gyerekek szemén keresztül. Értékelték a felkészülést segítő pedagógusokat is. Az ő alapos és odaadó munkájuknak is köszönhető, hogy évről évre egyre több és jól kidolgozott, közutas életképeket ábrázoló gyermekrajz jut el a társaság Álomút pályázatára.

álomút pályázat közút
A méteres hó – Vízkeleti Álmos, Fáy András Általános Iskola és AMI, Parád, 5.b osztály

Idén a zsűri által legjobbnak ítélt 40 pályaművet a Magyar Közút a Facebook-oldalán közönségszavazásra bocsátotta, amelynek során több mint 22 ezer lájk érkezett az alkotásokra. A legtöbb, 4000-et meghaladó szavazatot Szalai Anitának, a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 3. osztályos tanulójának „Biztonságban ember és állat – M44, Békés megye első gyorsforgalmi útja” című rajza kapta. Íme:

alomut palyazat

Minden osztálykirándulással díjazott alkotás egy évig látható lesz a nyertes gyermek iskolájához legközelebb eső közúti mérnökség útellenőri autóján is. A díjazottak és a külön elismerésben részesült pedagógusok listája megtalálható a közútkezelő társaság hivatalos weboldalán. Itt a nyertes rajzok is megtekinthetők.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.