szélvédő ablaktörlő lapátok
Rendszeresen ellenőrizzük, és ha kell, töröljük az ablaktörlő lapátok mindkét oldalát

Ugye mennyire bosszantó, ha este zuhogni kezd, a szélvédőn meg alig látni ki, mert az ablaktörlő lapátok csak hellyel-közzel teszik átláthatóvá az üveget? Ráadásul télen az alacsonyan járó nap gyakran elvakítja a sofőröket. Ha a szélvédő nem igazán tiszta és az ablaktörlő lapátok is csíkokat húznak, akkor ellenfényben nemigen látunk ki az autóból. Ebben az esetben nincs más megoldás, mint ki kell cserélni az ablaktörlőt. A halogatás nem kifizetődő: ha az ablaktörlőn egyszer csak fémig lepusztul az elrongyolódott gumi, karcos lesz a szélvédő is. Ezt pedig cserélni kell a műszaki vizsga előtt. Viszont az ablaktörlő gumik tovább tartanak, ha betartod az alábbi öt szabályt!

1. Mindig tisztítsd meg a szélvédőt

Ez különösen ősszel és télen fontos. Az ablakmosó folyadék és az ablaktörlő lapátok használata nem jó megoldás. Sokszor látni, hogy a tulaj valóságos sarat maszatol az üvegen. Érdemes megfelelő vegyszerrel és viledával vagy nyeles ablaktisztítóval elvégezni ezt a munkát. Ez különösen akkor kötelező, ha valami olajos piszok verődött fel a szélvédőre. További autótisztítási tippeket itt olvashatsz.

2. Hígítatlanul ne!

A szélvédőtisztító folyadékot csak a gyártó által megadott koncentrációban használd! A hígítatlan felhasználás általában nem sok eredményt hoz.

3. Jusson idő az ablaktörlő lapátok pucolására

Rendszeresen töröld le az ablaktörlő lapátok mindkét oldalát, mert hiába tiszta az üveg, ha a szennyezett gumilap jól összekeni.

Nő mossa az autó szélvédőjét
Az ablaktörlőket pucoljuk át alaposan mindenhol

4. Viaszos mosás után van tennivaló

Az autó viaszprogrammal történő mosása után a szélvédőt és az ablaktörlőket tisztítsd meg a viaszmaradványoktól! Ez az egyetlen módja annak, hogy utána az ablaktörlő csíkmentesen dolgozzon.

5. Fontos az ablaktörlő lapátok folyamatos ellenőrzése

Időről időre ellenőrizd, hogy az ablaktörlő karja hajlott-e, és hogy az ablaktörlő teljesen érintkezik-e a szélvédővel!

A téli reggeleken sok bosszúságot okozhat a jeges visszapillantó tükör, a párás fényszóró, de ne ess pánikba, a megoldás pofon egyszerű!

Forrás: DasBlog

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •