cukorbeteg recept sült hal
Egyszerre ínycsiklandó, könnyen elkészíthető és egészséges

A legjobb, diabétesszel élők étrendjébe illeszthető receptekre hirdetett nyilvános pályázatot a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ). A Redenczki Marcsi humoristával és Gergely Róbert előadóművésszel felálló zsűri a zöldséges sült halat találta a legízletesebbnek a gyors és egészséges családi vacsorák mezőnyében. Ez lett tehát a legjobb cukorbeteg recept!

Milyen egy jó cukorbeteg recept?

Tartalmazzon zöldséget, gabonafélét és teljes értékű fehérjében dús alapanyagot (halat, tojást, tejterméket, húst), sót, hozzáadott zsírt viszont csak minél kevesebbet. Cukor, illetve a diabéteszesek étrendjéhez nem illeszkedő élelmiszer (méz, gyümölcsszirup stb.) egyáltalán ne legyen benne. A választott alapanyagok ellenben tükrözzék a hazai élelmiszerválasztékot és a szezonalitást, továbbá részesítsék előnyben a teljes értékű gabonákat, sovány fehérjéket. A többi között ezeknek a kívánalmaknak kellett megfelelniük azoknak a könnyen elkészíthető egytálételeknek, amelyekre nyilvánosan hirdetett pályázatot a CEOSZ. A gyors és egészséges családi vacsorák döntőjébe jutott legígéretesebb receptek között volt sült töltött paprika, spenótos nokedli, cukkinis-paradicsomos sertésszűz zöldséges bulgurral, zöldségesen tálalt sült hal. Végül ez utóbbi lett a legjobb cukorbeteg recept.

gergely róbert diabétesz
A zsűri tagja volt Gergely Róbert is, akinek megmérték a cukorszintjét

Folyamatos lemondás vagy egészséges étkezés?

„Súlyos tévhit, hogy cukorbetegek sorsa a megszorító diéta és lemondás: ezzel szemben egészségesen és kiegyensúlyozottan kell táplálkozniuk, odafigyelve a szénhidrát- és kalóriabevitelre” – hívta fel a figyelmet Füzesi Brigitta, a versenyt szervező CEOSZ elnöke. Az volt a cél, hogy kiderüljön, melyik lehet a legjobb cukorbeteg recept, vagyis melyik az az étel, amely a diabétesszel élők étrendjébe kiválóan beilleszthető, egyszerűen és gyorsan elkészíthető. A beérkezett száz receptből a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakemberei választották ki a legjobb tizenkettőt. Ezekből limitált kiadású naptár készül a novemberi Diabétesz Világnapra. Az ötfős zsűri – köztük Redenczki Marcsi humorista és Gergely Róbert előadóművész – értékes nyereményekkel díjazta a legjobbakat.