jeff bezos blue origin űrutazás
(Fotó: Blue Origin)

Jeff Bezos mellet az öccse, Mark és egy jelenleg is tartó online licit majdani győztese  vesz részt az Amazon-alapító által létrehozott Blue Origin űripari vállalkozás első emberes űrutazásán. Jeff Bezos mellett két másik milliárdos, Elon Musk és Richard Branson is milliárdokat költ rakétafejlesztésre, de Bezos lesz az első, aki az űrbe repül egy saját cége által fejlesztett űrhajóval. A Blue Originnal eddig 15 tesztrepülést végzett, de egyet sem emberrel a fedélzeten.

„Ötéves korom óta álmodozom arról, hogy egyszer eljutok az űrbe. Július 20-án a testvéremmel végre megtehetem ezt az utat. A legnagyobb kaland lesz ez a legjobb barátommal” – írta Bezos Instagram-posztjában

 

Egy hely még szabad a Blue Origin első űrjáratán

A Bezos-féle űripari vállalkozás július 20-ra, az Apollo-11 holdraszállásának évfordulójára hirdette meg első emberes űrutazását a New Shepard űrhajóval, egy rakéta-kapszula kombóval. A kapszula háromszor olyan magas, mint egy Boeing-747-es repülőgép és a legnagyobb, amely valaha is megjárta a világűrt.

A tízperces úton az űrhajó mintegy 100 kilométer magasra viszi fel az utasokat, ahol azok láthatják a Föld görbületét és megtapasztalhatják a súlytalanságot. A kapszula ejtőernyővel tér vissza a Földre. Az űrhajón hat embernek van hely, de egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a többi utas. A Blue Origin űrtúrájának egyik helyére ugyanis árverést hirdettek. A szombatig tartó liciten jelenleg 2,8 millió dollár a legmagasabb ajánlat. A világ 143 országából csaknem 6000 ajánlat érkezett eddig a szuborbitális űrkirándulásra.

Ezeket a cikkeket se hagyd ki:

Forrás: MTI, Híradó

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •