tökéletes rúzsozás
Egy vérbeli nő kelléktárából nem hiányozhat a rúzs; fotó: Freepik/pressfoto

Legyen az élénk, nude, fényes vagy matt, a rúzs mindenképpen meghatározó része sminkrutinunknak. Nem csupán megjelenésünket turbózhatjuk fel segítségével, hanem pszichológiailag is fontos szerepe van, hiszen az önkifejezés egyik fontos eszköze lehet. Egyfelől üzenni tudunk a külvilág számára magunkról, nézeteinkről, világképünkről, másrészről pedig akár hangulatunkat is közvetíthetjük általa. A rúzs világnapja alkalmából Szabó Doris, az AVON sminkmestere most három alapvető technikát mutat be, amelyek segítségével elsajátíthatjuk a tökéletes rúzsozás lépéseit, legyen szó nude, élénk, illetve sötét színekről.

A tökéletes nude szájhoz jól kell áranyalatot választani

A nude leginkább natúr, természetes hatású színeket foglal magába, így sokan gondolhatják azt, hogy azok mindegyike tökéletesen illeszkedik majd. Azonban, ha rúzsról van szó, akkor különösen fontos, hogy jól válasszuk meg az adott árnyalatot, hiszen a nude mindenkinél más. Figyelembe kell venni saját tónusainkat, a szánk eredeti színét, és ahhoz kell kiválasztani a tökéletes nude árnyalatot. Ez lehetőség szerint semmiképpen se legyen világosabb a saját szánk színénél, viszont a túl sötét színeket is érdemes kerülnünk. Amennyiben sikerült megtalálnunk saját árnyalatunkat, úgy érdemes egy úgynevezett átmenetes technikával felvinni azt, amely segítségével parányit gömbölyíthetünk ajkaink formáján. A tökéletes rúzsozás ez esetben akkor valósul meg, ha a rúzst az ajak külső peremén kezdjük el felvinni, mintha kontúroznánk. Ügyeljünk viszont arra, hogy a kontúr olyan vastagságú legyen, mint maga a rúzsecset. A belső részt hagyjuk festetlenül és használjunk egy ajakápolót, hogy a rúzst a száj közepe felé összedolgozhassuk az ajkunk bőrével.

nude smink
A sminktrendek egyik legmeghatározóbb iránya a nude, amely a dekorkozmetikumok minden területén jelen van; fotó: freepik/halayalex

Élénk száj: a tökéletes rúzsozás alapja a korrektor

Míg a nude árnyalatok inkább semlegesebb hatást keltenek, úgy egy élénk vörös, rózsaszínes, esetleg narancsos árnyalatú rúzs használatával egy jóval hangsúlyosabb megjelenést érhetünk el. Egy élénk rúzs viselésekor érdemes figyelembe venni az alkalmat is, és ahhoz mérten választani az árnyalatot. Például olyan helyzetben, amikor azt szeretnénk, hogy figyeljen közönségünk a mondanivalónkra, akkor előnyös lehet egy viszonylag hangsúlyosabb, ám nem tolakodó színt választani. Egy élénkebb rúzs felvitelénél érdemes gondosabban eljárnunk, hogy az ne másszon vagy kenődjön el. Ehhez első lépésként használjunk korrektort a száj körül, amely segítségével kellő alapot biztosítunk a rúzs felviteléhez. Második lépésként a rúzzsal megegyező színű szájkontúrceruzával rajzoljuk meg ajkaink körvonalát, ez is egy fontos alap a tökéletes rúzsozás technikájában ilyen árnyalatok esetén. Ezt követően rúzsecset segítségével vagy akár anélkül, gondosan vigyük fel ajkainkra a rúzst.

rúzs világnapja
Fontos, hogy milyen alkalomra választunk élén színű árnyalatot

Sötét száj: az arc többi része maradjon friss

A nagyon sötét, barnás-lilás árnyalatok viselésével érdemes vigyázni. Ezek egyrészt optikailag kicsinyíthetik a vékonyabb ajkakat, másrészt ha nagyon eltérnek bőrtónusunktól, akár sápíthatnak is. Amennyiben azonban mégis egy ilyen árnyalat mellett döntünk, úgy a tökéletes rúzsozás első lépései hasonlóak, mint az élénk száj esetében. Itt azonban fontos megemlíteni, hogy egy ilyen erős rúzs mellett jó, ha az arc többi része friss, világos, és nem túlfestett. Amennyiben kicsit túllövünk rúzsunk színével, de nem szeretnénk letörölni, akkor egy víztiszta fénnyel tompíthatjuk a markáns megjelenést. A fény hatására, csupán a textúra megváltozása miatt is már nagyban lágyabbnak tűnhet az összhatás.

lila rúzs smink
Talán az egyik legnagyobb odafigyelést a tökéletes sötét száj megalkotása igényli; fotó: Freepik/halayalex

Ha pedig érdekel, hogy hogyan lesz szép és tartós a sminked a védőmaszk alatt is, olvasd el egyszerű tippjeinket.