a kelet vonzasaban kiallitas
Emil Orlik: Kocsihúzók

Kultúrák izgalmas és termékeny találkozását tematizálja a több múzeum gyűjteményének közreműködésével létrejövő A kelet vonzásában című kiállítás, melynek a Szépművészeti Múzeum ad otthont. A ma megnyíló, mintegy 70 műtárgyat felvonultató tárlat elsősorban Japánnak az Osztrák–Magyar Monarchia művészeire gyakorolt hatását állítja a középpontba. Ez a hatás a 19. század közepétől megnyíló kereskedelmi összeköttetéseknek volt köszönhető. A 150 éves japán-magyar diplomáciai kapcsolatok apropóján született kamarakiállítás a Magyar Suzuki Zrt. támogatásával jött létre.

A kelet vonzásában, avagy japonizmus a Monarchiában

Japán és Európa között a 19. század közepén megélénkülő kereskedelmi tevékenység során Nyugatra kerülő japán műtárgyak jelentős hatást gyakoroltak a kontinens művészeire. Az európai szem számára merőben új és inspiráló látásmód nyomán született meg a japonizmus, amely a képzőművészet mellett számos más művészeti ágban is éreztette hatását. A Szépművészeti Múzeum termében május közepéig elérhető tárlaton az európai művészeket inspiráló 18–19. századi japán fametszetek és francia, angol, illetve monarchiabeli művészek japonizáló művei láthatók. A japán mesterek művei mellett többek a kiállítás bemutatja többek között  Lucien Pissarro, William Nicholson, Carl Theodor Thiemann, a magyarok közül pedig Olgyai Viktor, Tichy Gyula és Kozma Lajos színes metszeteit is.

A kelet vonzasaban kiallitas Max_Kurzweil_Parna
Max Kurzweil: Párna
a kelet vonzasaban szépmuveszeti muzeum
Katsushika Taito II: Juharag és verebek

Kereskedelem és kultúra – Kéz a kézben

A kelet vonzásában című kiállítás a japán és az európai kultúra egymásra gyakorolt hatását térképezi fel. Így állítva emléket a 150 éve folyamatosan fejlődő, sokoldalú japán-magyar kapcsolatoknak, és egyúttal megemlékezik a hosszan tartó, termékeny diplomáciai összeköttetésekről. „A Magyar Suzuki Zrt. elkötelezett a japán-magyar kapcsolatok ápolása mellett. Fontos számunkra a kulturális sokszínűség bemutatása és egymás kultúrájának mélyebb megismerése. Ezt példázza a most nyíló értékes kiállítás is, A kelet vonzásában” – nyilatkozta Dr. Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: boldogan támogatnak minden olyan kezdeményezést, ami ezt a tartós és eredményes együttműködést, barátságot tovább mélyítheti.

a kelet vonzasaban szépmuveszeti muzeum
Emil Orlik: Szélvihar

A kelet vonzásában című kiállítás február 5. és május 17. között tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •