autóhitel autóvásárlás használt autó
(Fotó: PR)

Valljuk be, az autóvásárlás alapvetően egy elég stresszes folyamat. Hacsak nem olyasvalaki vagy, aki pontosan ismeri az autók belső működését, az egyes típusok klasszikus problémáit, az autókereskedők trükkjeit vagy éppen a külföldről behozott darabok esetleges hibafaktorait, akkor valószínűleg nem lesz egyszerű dolgod. Persze, nem akarunk elijeszteni: laikusként sem lehetetlen az autóvásárlás, csak körültekintőbbnek kell lenned. Legyen szó új vagy használt járgányról, van néhány olyan dolog, amivel mindenképpen számolnod kell, ha vásárlásra készülsz. Ráadásul ezeket most összeszedtük neked az alábbi listába, így egy kicsivel könnyebb dolgod lesz. Azért annyit elöljáróban elárulhatunk, hogy ezek végigböngészése csak a kezdet, a neheze csak ezután jön!

Itt most nem feltétlenül a típusra vagy akár a színre gondolunk – ezekről már biztosan van legalább egy halvány elképzelésed, ha autóvásárláson gondolkozol. Most elsősorban a vásárlás gyakorlati aspektusait szeretnénk hozzád közelebb hozni – így gördülékenyebben mehet a választás és hosszú távon is elégedett lehetsz majd a döntéseddel. Nézzük, mit kell ehhez végiggondolnod!

1. Új vagy használt?

használt autó piac autóvásárlás
Az új kocsik hiánya miatt a fiatal, minőségi használt gépjárművek jelentenek megoldást; fotó: Freepik/prostooleh

Talán ez a legelső kérdés, amiben döntened kell, hiszen ez jelentősen befolyásolja a pénzügyek alakulását és a vásárlás helyét is. Ha például az első autódat készülsz megvenni, amit elsősorban a belvárosban használnál és az utcán parkolnál vele, ráadásul a jogsid is friss, akkor nem biztos, hogy érdemes újban gondolkodnod. Hidd el, sokkal jobban fogod sajnálni a sokmilliós, épp a futószalagról legördült autódat, ha valaki véletlenül meghúzza! Viszont, ha épp ilyen járgányra vágysz, vágj bele bátran!

2. Hol vásárolj?

Ma már rengeteg kereskedés van szerte az országban. Vannak márkaspecifikusak, olyanok, amelyek leginkább külföldről hoznak be kocsikat és még sorolhatnánk. Mielőtt leteszed a voksodat az egyik – vagy több – mellett, mindenképpen nézz utána, hogy milyen vélemények vannak róla a neten. Lehet, hogy ezután a legszimpatikusabbnak tűnőt messziről elkerülöd majd.

Újabb tippek a következő oldalon!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3