mini paddy hopkirk limitált kiadás
Paddy Hopkirk egykori fényes győzelmet egy exkluzív különkiadással elevenítik fel

Paddy Hopkirk az 1964-es Monte Carlo Ralin elért eredményével egy csapásra az Egyesült Királyság leghíresebb raliversenyzőjévé vált, aki a klasszikus Minit is vérbeli motorsport-ikonná emelte. A legendás észak-írországi pilóta előtt tisztelgő MINI Paddy Hopkirk Edition a klasszikus Mini Monte Carlo Ralin aratott győzelmének állít emléket.

Paddy Hopkirk és a Hosszú kések éjszakája

A nyolchengeres Ford Falcon 17 másodperc előnnyel vezetett az élen, Paddy Hopkirk azonban előhúzta a Mini Cooper S rejtett tartalékait és elképesztő hajrával nyerte meg a „Hosszú kések éjszakáját”. A célba érkezés után eltartott egy ideig, amíg a versenybírók minden egyes induló pontszámát összesítették és felállították a végső sorrendet. 1964-ben a Monte Carlo Rali etalon megmérettetésnek számított a versenyautó-pilóták között, akiknek küzdelmét a tévé is élőben sugározta.

paddy hopkirk 1964 monte carlo-rally
Monte Carlo Rali és Hopkirk nagy pillanata – fotó: https://www.paddyhopkirkmini.com/

„A Mini már akkor is rendkívül fejlett versenyautó volt. Elsőkerék-meghajtása és keresztben beépített motorja jelentős előnyöket tartogatott, akárcsak az apró méretei, hiszen az út keskeny volt és rengeteg kanyarral tűzdelt” – emlékszik vissza legnagyobb diadalára Paddy Hopkirk.

paddy hopkirk és a mini
A volán mögött a 87 éves Paddy Hopkirk, aki bármikor képes farkasszemet nézni a kanyargós országutak kihívásaival

Legenda lett a Miniből

A meglepő eredmény világszerte osztatlan elismerést váltott ki a motorsport-rajongókból, az Egyesült Királyságban pedig lázas ünneplés vette kezdetét. A klasszikus Mini egy csapásra legendává érett és Paddy Hopkirk azonnal a szigetország leghíresebb raliversenyzőjévé vált. A rajongók és a hírességek mellett még a brit kormány is táviratban gratulált a győzelemhez. Paddy Hopkirk legértékesebb ilyen emlékét egy autogram-kártya őrzi, amelyet a The Beatles tagjaitól kapott, az alábbi üzenettel: „Most már egy vagy közülünk, Paddy!”

klasszikus Mini Paddy Hopkirk
Az 1970-es évek elején fejezte be Paddy Hopkirk profi pályafutását

A Mini Cooper S a következő években is uralta a Monte Carlo Rali mezőnyét. 1965-ben Timo Mäkinen, 1967-ben pedig Rauno Aaltonen aratott abszolút győzelmet a legendás hegyi szerpentinen. Paddy Hopkirk 1967-ben hatodikként, egy évvel később pedig ötödikként érkezett be a Monte Carlo Rali céljába. Ezt követően más autókba ült át és számos futamot, köztük az „Acropolis Rally”-t is megnyerte. Az 1970-es évek elején befejezte profi pályafutását és otthonában, Észak-Írországban autóbehozatallal és saját neve alatt értékesített kiegészítő termékek népszerűsítésével épített újabb karriert. Az ezredforduló környékén tanácsadóként segítette a BMW Group szakembereit a MINI márka felélesztésében.

klasszikus MINI paddy hopkirk
A Brit Birodalom Rendje lovagrend tagjai közé is beemelték a legendát

Aktív versenyzői pályafutása során Paddy Hopkirk rengeteg közút-biztonsági kampányban részt vett, a veterán pilóta ma is az IAM RoadSmart jótékonysági szervezet nagykövete, és teljes mellszélességgel támogatja a kézihajtású kerékpárosok versenysportját menedzselő WheelPower egyesületet. 2016-ban a legendás pilótát Anna brit királyi hercegnő a Brit Birodalom Rendje lovagrend tagjai közé is beemelte.

És most itt az újabb tisztelgés a pilóta és a MINI előtt, mert eltelt ugyan 56 év, de a 37-es rajtszámmal versenyző kisautó fantasztikus győzelmének emlékei szemernyit sem fakultak.

A cikk a következő oldalon folytatódik. 

1
2