városi séták budapest lánchíd
Sokan jelenleg a legbiztonságosabb kulturális programnak a városi sétákat tartják; fotó: Freepik/lookstudio

Miként éli meg a városi sétálók közössége a mostani helyzetet és mit várnak a kulturális élet járvány utáni újraindulásától? Egyáltalán, kik azok, akik a városi sétákért rajonganak, és melyek a legnépszerűbb útvonalak? Ezekre a kérdésekre kereste a Magyar Sétaszövetség a választ egy online kérdőív segítségével.

Saját otthonukat fedezik fel a városi séták résztvevői

A városi séták közönsége zömmel nőkből áll, mindössze ötödük férfi. Átlagéletkoruk 51 év, 86%-uk diplomával vagy doktori fokozattal rendelkezik. Több mint 90%-uk Budapesten és a főváros agglomerációjában él, így a városi sétákon elsősorban saját otthonukat szeretnék felfedezni. Szinte mindannyian aktív kultúrafogyasztók, az utolsó járvány előtti évben 82% vett részt színházi előadáson, 76% volt múzeumban és 72% ült be moziba, de közel felük (44-44%) könnyűzenei koncertre és hangversenyre is ellátogatott. Tavaly átlagosan 112 400 forintot fordítottak kulturális kiadásokra (idén ennél magasabb összeget terveztek költeni).

Digitális események vs. élő alkalmak

2020-ban a Magyar Sétaszövetség tagszervezetei, a BudaStep, a Hosszúlépés. Járunk? és az Imagine Budapest úgy határoztak, hogy erőforrásaikat a mielőbbi újraindulás előkészítésére fordítják. A válaszadók 95% egyetért azzal, hogy a városi séták varázsa csak személyesen érvényesül. Bár idén kétharmaduk részt vett online kulturális eseményen, mindössze 7%-nak nyújtottak ezek az események megfelelő közösségi élményt. A többség legbiztonságosabb kulturális programnak a városi sétákat tartják, védve érzik magukat a járványtól szabadtéri programjainkon. Erre tekintettel a városi séták a lehető leghamarabb újraindulnak a korlátozások enyhítését követően.

“2021-ben Budapest legyen a Séták városa!” 🪄🚶‍♀️🚶Ezzel a címmel készített velünk interjút a Válasz Online.Itt olvashatjátok a Magyar Sétaszövetség tagjaival készített beszélgetést. 👇

Közzétette: Budastep – 2020. december 8., kedd

 

Minek örülnek a városi sétálók?

Az idei év változásai közül a városi sétálók elsöprő többsége (82%) a budapesti levegő tavaszi tisztulásának örült legjobban, közel felük (47%) többet közlekedett gyalogosan és 45% több időt töltött a természetben. Legnépszerűbb budapesti célpontok a Margitsziget, a Várnegyed és a Gellérthegy voltak. A járvány miatti változások közül legtöbben a levegő tisztaságát (81%), az otthoni munkavégzés lehetőségét (60%) és a pesti alsó rakpart lezárását (45%) tartanák meg.

A mostani felmérésre alapozva a Magyar Sétaszövetség tagjai azt várják, 2021. a séták éve lesz Budapesten – a jelenlegi időszakban is arra készülnek, hogy mielőbb minőségi kulturális élményt nyújthassanak a városi sétálók egyre növekvő közösségének.

Forrás: Turizmus Online

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •