coca-cola télapója
a Coca-Cola éppen 100 éve rukkolt elő először karácsonyi reklámjával; fotó: coca-cola.ie

Száz éve indította első karácsonyi reklámkampányát a Coca-Cola, azóta a Télapó figurája és kivilágított kamionja is legendássá vált. De hogyan kezdődött az egész? Tudtad például, hogy nem mindig volt a Télapónak piros kabátja, és annyira jó kedélye sem, mint amilyennek most ismerjük? És azt, hogy mi köze van George Lucas-nak a karácsonyi karavánhoz? Olyan érdekességeket gyűjtöttünk a kerek évfordulóra, amiket még biztosan nem hallottál még korábban – jöjjön hát hét érdekesség a legendás Télapó háza tájáról.

1. Nem mindig volt pufók piros ruhás a Coca-Cola Télapója

Az angolszász országok karácsonyi reklámjai és filmjei mind ugyanúgy ábrázolják az éj leple alatt ajándékot hozó Télapót: pocakos, nagyszakállú vidám, ősz öregúrnak, piros ruhában és sapkában. De nem nézett ki mindig így! 1931 előtt a legkülönfélébb formákban jelent meg. Volt, aki magas, sovány figuraként rajzolta le, mások kísérteties külsejű manóként. Hol püspöki öltözékben, hol állatbőrből készült ruhában jelenítették meg, kabátja a korai ábrázolásokon még bőrszínű, később már a ma megszokott piros lett.

2. Eleinte szigorú volt a Télapó

A Coca-Cola reklámjaiban éppen száz éve, vagyis 1920 óta szerepel a Télapó figurája. Az első reklámokban még nyoma sincs azonban a ma ismert figura vidámságának, inkább szigorúan néz ki, amilyennek korábban Thomas Nast, az „amerikai karikatúra atyja” megalkotta. Sokak kedvencei, a Coca-Cola jegesmedvéi is ekkoriban tűntek fel egyébként a cég hirdetéseiben. 1922-ben Franciaországban volt látható az első olyan Coca-Cola reklám, amelyen jegesmedve szerepelt. (Az első jegesmedvés tévéreklámra azonban egészen 1993-ig kellett várni.)

A cikk a következő reklámfilmekkel folytatódik, és arra is választ kaphatsz, mi történt a legendás Télapó feleségével.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2