A D-vitamin az immunrendszer egyik legfontosabb támogatója

Kutatások világítanak rá, hogy kulcsszerepet játszik a védekezőképesség aktiválásában, így azok, akiknek az átlagosnál alacsonyabb a D-vitamin szintjük, nagyobb valószínűséggel esnek át felső légúti megbetegedésen, fokozottan fogékonyak a fertőzésekre. Bár jól ismert, hogy a szervezetünk számára szükséges D-vitamin mintegy 80 százaléka a napfény hatására a bőrben termelődik, és D-vitamin igényünk 10-20 százaléka a kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható. De a legtöbb esetben ezek nem elegendőek az ideális D-vitamin-szint eléréséhez, kifejezetten a tél vég időszakban. Bár sokan gondolják, ám a szolárium sem képes pótolni a napsütés D-vitamin képző hatását.

d-vitamin
1500-2000 nemzetközi egység: ennyit javasolnak a szakértők a D-vitamin pótlására; fotó: Flickr/Marco Verch

„A hazai szakemberek néhány évvel ezelőtt fogalmazták meg közös álláspontjukat, amely szerint tél végére a magyar emberek döntő többsége, 80-90 százaléka is D-vitamin-hiányos lehet. Szintén egyetértés van abban, hogy még a kiegyensúlyozott étrend sem tartalmaz elegendő D-vitamint a tél végi, tavaszi hónapokban. Ezért a vitaminpótlás mindenki számára ajánlott” – tette hozzá a szakember. Pótlásáról külső forrásból érdemes gondoskodni, főleg a napfényszegény, négy fal között töltött időszakban, azaz télen és a tavasz első hónapjaiban. A szakemberek által javasolt napi mennyiség 1500-2000 NE D-vitamin plusz bevitelét jelenti.

A vitaminpótlás nagyon fontos, de a vitaminok koronavírusra kifejtett hatásával kapcsolatban csak hiteles forrásból tájékozódjunk! Ne dőljünk be a reklámoknak, amelyek csodaszereket, hatásos ellenszert ígérnek!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3