Kezdőlap Koronavírus Koronavírus: Az autós éttermek reneszánsza jöhet

Koronavírus: Az autós éttermek reneszánsza jöhet

Az első hullám után egyre többen kezdté felismerni a carhop-ban rejlő lehetőségeket; fotó: Freepik

Az ötvenes évekről szóló amerikai filmek jellegzetes helyszínei voltak azok az autós éttermek – dinerek – , ahol a kor kamaszai bandákba verődve ütötték el az időt. Ezekre a helyekre a környék apraja-nagyja szívesen járt, ha egyszerű, de ízletes ételekre vágyott. A pin-up stílusban sminkelt, copfos, bő szoknyás lányok, és a bőrkabátos fiúk sokszor nem is bent ültek le, a rendelést inkább eleve az autókhoz kérték.

Újra felragyoghat a dinerek csillaga

A lehúzott ablakokra akasztott tálcákról falatozó emberek az akkori gasztrokorszak meghatározó képévé váltak világszerte. Bár néhány hely még őrzi a fenti hagyományokat, de a jelenség az évtizedek múlásával lassan kikopott a mindennapokból. A klasszikus értelemben vett autós éttermek helyét kifőzdék, gyorséttermek és bisztrók vették át. Az autós mozik – ahol szintén lehetett gyorsételeket venni – még tartották magukat egy ideig, de az igények és az életmód változásával aztán ezek is sorra dobták be a törölközőt. Néhány hónap alatt sok minden változott. Most úgy tűnik, hogy az egykor szebb napokat látott autós éttermek csillaga újra felragyoghat, írja a Food&Wine magazin.

Carhop: ez lett az amerikaiak kedvence

A koronavírus-járvány radikális változásokat idézett elő a gasztroágazatban. A szigorú szabályozások – a higiéniai előírások, a létszámbeli limit – még mindig sokakat tántorítanak el attól, hogy étterembe menjenek. A fent említett, régimódi, amerikai vendéglátási forma újraélesztése működőképes megoldás lehet. Az első hullám után egyre több szakmabeli kezdte felismerni az úgynevezett carhop rendszerben rejlő lehetőségeket. Ilyenkor ugyanis a vendég nem hagyja el saját járműve biztonságát. Ott adja le rendelését, és az elkészült ételt a felszolgáló kiviszi az autóhoz. Egy tanulmány szerint a március közepétől tartó időszakban az amerikaiak kedvenc éttermei azok az egységek lettek, amelyek az ötvenes évek népszerű kiszolgálási módjára tértek át. Pennsylvaniában például a Happy Day’s Bistro azután döntött az autós étterem koncepciója mellett, hogy a szokásos elviteli és házhozszállítási rendszer nem igazán váltotta be a reményeket. A hagyományos értelemben kiszolgálják a vendéget. Friss, forró ételt kap, de mindvégig a saját autójában marad.

Fotó: Facebook/Happy Days Family Bistro

Az ismét egyre több helyen felbukkanó autósmozik mellett is gyakran üzemelnek újra autós éttermek. Van olyan hely, amely boros párosításokkal is feldobta a szolgáltatást. Az egyik legeredetibb ötlet azonban talán a Potbelly’s nevéhez fűződik, akik májusban teszt jelleggel bevezették az úgynevezett „Alone Time spot”-okat. Vagyis kifejezetten a fáradt szülők számára nyitottak olyan parkolóhelyeket, ahol azok rég áhított nyugalomban és csendben ehették meg végre a szendvicsüket.