Kezdőlap Style&Trend Gasztro Ezért tarts otthon mindig egy csomag tortillalapot. Ezt készítheted belőle!

Ezért tarts otthon mindig egy csomag tortillalapot. Ezt készítheted belőle!

Egy tortillalap végtelen lehetőség. (Fotó: Freepik)

A tortillalap praktikus „tartós” élelmiszer, hiszen zárt csomagolásban, száraz, hűvös, fénytől óvott helyen sokáig eláll, és több különböző módon felhasználható. Beszerezhetjük kisebb vagy nagyobb méretben, a hagyományos mellett vásárolhatunk teljes kiőrlésű lisztből készültet, sokmagvasat és ízesített (például spenótosat, fokhagymásat, paradicsomosat) is. Vészhelyzetben pedig, amikor semmi időnk főzni, csak előkapjuk, és már tölthetjük, csavarhatjuk, hajtogathatjuk is. Mutatjuk, mit készíthetünk belőle.

Tortillatekercs 

A következő oldalon a mutatunk egy tuti reggeli tortillatekercs receptet. (Fotó: timolina/Freepik)

A hagyományos tekercsbe szinte bármit tölthetünk, ha van egy kis maradék zöldség, tegnapi sült csirke vagy sonka, jó helye lesz a tekercsben. A belevalók függvényében fogyaszthatjuk hidegen, de rá is melegíthetünk. Elázni sem fog, ha a folyékonyabb krém vagy szósz és a lap közé salátaleveleket pakolunk. 

Burrito 

Laktató tekercs, amelybe általában főtt rizs, darált húsos töltelék és bab kerül. A maradék főtt rizs tuti felhasználási helye! 

Quesadilla

(Fotó: timolina/Freepik)

Harmadik versenyzőnk esetén a lapok egyik oldalára tesszük a tölteléket, majd félbehajtjuk, és száraz vagy éppen kiolajozott serpenyőben átsütjük. Innen már sejthető, hogy mi nem hagyható ki belőle: a sok-sok olvadozó sajt. 

Kenyér helyett

Tunkolni, mártogatni vagy ha épp nincs otthon kenyér, szendvicsnek felhasználni – igen, erre is jó a tortillalap. Vágjuk kis cikkekre, serpenyőben rá is piríthatunk. 

Leveshez 

A kis darabokra vágott, megpirított tortillalap a hagyományos kenyérkockákat is kiválthatja. Akár sajtot is olvaszthatunk rá, mennyei lesz hagymaleveshez, vagy krémlevesekhez.

Mint láthatjuk, a tortilla felhasználása változatos, ezért a következő oldalon inspiráció gyanánt egy receptet is elhoztunk.

Édesburgonyás reggeli burrito

(Fotó: Ízes Élet)

Ha egy olyan laktató és egészséges sós reggelit keresel, ami izgalmasabb a sonkás szendvicsnél, próbáld ki ezt a teljes kiőrlésű tortillából készült tekercset! Utána egész biztosan nem leszel éhes délig.

Hozzávalók (2 darabhoz):

  • 20 dkg édesburgonya
  • 4 db tojás
  • kókuszolaj
  • himalája só
  • őrölt bors
  • ½ avokádó
  • fokhagymapor
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 2 db teljes kiőrlésű tortillalap
  • 5 dkg vörös bab

Elkészítés:

Tortilla reggeli burritóként való felhasználása az egyik legjobb dolog, ami ezzel a laposkenyérrel történhet. (Fotó: Ízes Élet)

A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Az édesburgonyát alaposan megmossuk, villával megszurkáljuk a héját, majd sütőpapírral bélelt tepsiben az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 perc alatt puhára sütjük. Ezután kissé hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héját, a húsát pedig villával pépesítjük.

A tojásokat villával felverjük, majd felhevített, kókuszolajjal kikent serpenyőben rántottát készítünk belőle. Utólag sózzuk és borsozzuk. Ez után felkockázzuk az avokádót, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk fokhagymaporral. A koktélparadicsomot felkockázzuk.

Összeállítjuk az ételt: a tortillalapokat megkenjük az édesburgonyapürével, rákanalazzuk a tojásrántottát, majd eloszlatjuk rajta az avokádót, a koktélparadicsomot és a lecsepegtetett vörös babot. A tortilla két végét behajtjuk, majd szorosan feltekerjük. Középen kettévágjuk, és frissen fogyasztjuk.

Receptajánlóink reggelire:

Forrás: Ízes Élet