A tortillalap praktikus „tartós” élelmiszer, hiszen zárt csomagolásban, száraz, hűvös, fénytől óvott helyen sokáig eláll, és több különböző módon felhasználható. Beszerezhetjük kisebb vagy nagyobb méretben, a hagyományos mellett vásárolhatunk teljes kiőrlésű lisztből készültet, sokmagvasat és ízesített (például spenótosat, fokhagymásat, paradicsomosat) is. Vészhelyzetben pedig, amikor semmi időnk főzni, csak előkapjuk, és már tölthetjük, csavarhatjuk, hajtogathatjuk is. Mutatjuk, mit készíthetünk belőle.
Tortillatekercs
A hagyományos tekercsbe szinte bármit tölthetünk, ha van egy kis maradék zöldség, tegnapi sült csirke vagy sonka, jó helye lesz a tekercsben. A belevalók függvényében fogyaszthatjuk hidegen, de rá is melegíthetünk. Elázni sem fog, ha a folyékonyabb krém vagy szósz és a lap közé salátaleveleket pakolunk.
Burrito
Laktató tekercs, amelybe általában főtt rizs, darált húsos töltelék és bab kerül. A maradék főtt rizs tuti felhasználási helye!
Quesadilla
Harmadik versenyzőnk esetén a lapok egyik oldalára tesszük a tölteléket, majd félbehajtjuk, és száraz vagy éppen kiolajozott serpenyőben átsütjük. Innen már sejthető, hogy mi nem hagyható ki belőle: a sok-sok olvadozó sajt.
Kenyér helyett
Tunkolni, mártogatni vagy ha épp nincs otthon kenyér, szendvicsnek felhasználni – igen, erre is jó a tortillalap. Vágjuk kis cikkekre, serpenyőben rá is piríthatunk.
Leveshez
A kis darabokra vágott, megpirított tortillalap a hagyományos kenyérkockákat is kiválthatja. Akár sajtot is olvaszthatunk rá, mennyei lesz hagymaleveshez, vagy krémlevesekhez.
Mint láthatjuk, a tortilla felhasználása változatos, ezért a következő oldalon inspiráció gyanánt egy receptet is elhoztunk.