A tavasz végre elhozza a legzsengébb, és legfrissebb tavaszi zöldségek tárházát. Kiemelten fontos immunrendszerünk felturbózása egyrészt a járvány miatt, másrészt a téli, vitaminokban szegényebb hónapok miatt. Ezért most összeszedtük neked, hogy milyen finomságokra érdemes figyelned, amelyeket akár nyers formában is fogyaszthatsz. Tipp: Koplalás helyett tudatos étkezés: 5 tipp a tavaszi böjthöz
1. Fejes saláta
A fejes saláta az egyik legkedveltebb a tavaszi zöldség. Kellemes ízét még a legkisebbek is szeretik, így biztosan nem nyúlsz mellé, ha vásárolsz belőle. Nemcsak finom, hanem rendkívül magas a tápértéke, valamint C-, B-, K-, és A-vitamint is bőségesen tartalmaz. Érdemes megemlíteni a benne fellelhető foszfort és vasat, amely kismamáknak kifejezetten ajánlott. Kedvező hatással van továbbá a gyomor megfelelő működésére, jelentős antioxidáns, valamint segíti a bőrproblémák kezelését. TIPP: Mik azok az antioxidánsok, miért hasznosak és hogyan pótoljuk?
2. Rukkola
Kissé kesernyés, leginkább a tormához és a mustárhoz hasonló ízű zöldség szintén nagyon egészséges. A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin tartalma mellett bővelkedik kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban és káliumban. Szabályozza a vér koleszterin szintjét, valamint segíti az emésztést és megelőzi a csontritkulás kialakulását. Mindemellett pedig gyulladáscsökkentő és immunrendszererősítő hatása is van. Ez is érdekelhet: Ez a gyógynövény erősíti az immunrendszert és fokozza a vágyat
3. Kapor
A nyersen fogyasztott kapor számos antioxidánst tartalmaz, és tele van A-, C-, B1-, B3-, B6-, valamint E-vitaminnal. Baktériumölő hatása mellett vércukorszint csökkentő, és segít megelőzni a szívinfarktus kialakulását. Ha pedig ez sem lenne elég, közismert görcsoldó hatásáról, amely az allergiás időszakban kifejezetten jó szolgálatot tesz. Ezt se hagyd ki: Gluténmentes sörrel erősíti termékkínálatát a MONYO
A tavaszi zöldségek listája a következő oldalon folytatódik.
4. Brokkoli
Az egyik legjobb béta-karotin forrás nagy szerepe tölt be a rákmegelőző étrendben. A- és C-vitamin tartalma mellett kifejezetten magas benne a folsav, a riboflavin, a kalcium, és a vas szint. Csökkenti az ízületi gyulladást, oldja a stresszt, egészségessé varázsolja abelőle szemet és nem utolsó sorban segíti az asztmás megbetegedések elkerülését. Fogyassz minél többet, hiszen alacsony a kalóriatartalma, és segíti a szív egészséges működését is. TIPP: A legkönnyedebb és legegyszerűbb nyári finomság, a cukkinifasírt
5. Retek
A szintén vitamindús, emésztést segítő retek sokak kedvence. Nyersen fogyasztva tisztítja a vesét, és immunrendszererősítő hatású. A C-vitaminban gazdag retek híressé vált fiatalító és vágyfokozó tulajdonságáról is, így a nap bármely szakában kitűnő választás lehet. Ügyelni kell azonban a mérsékletességre, és akkor nem bántja a gyomrot. Kiemelten ajánlott húgyúti fertőzések esetén, de jó szolgálatot tesz székrekedés esetében is. A tavaszi zöldségek egyik legjobbja a retek!
6. Cékla, a legszínesebb tavaszi zöldségek egyike
A sokak által kedvelt salátanövény igazi újdonság május tájékán. A céklában szinte minden megtalálható: B1- és B2-vitamin, foszfor, kálium, magnézium, vas és számos egyéb jótékony rostforrás. Híres méregtelenítő és fogyasztó hatásáról, javítja az állóképességet és számos bőrbetegségben is igazi segítséget nyújt. Kitűnően védi a belsőszerveket és antioxidáns hatása révén segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását. Levének rendszeres fogyasztása a vérnyomás csökkentését támogatja.
További egészséges tippjeinket se hagyd ki: