Ha már úgyis beköszönt a hidegebb időszak egyszer-egyszer bűnözhetünk egy kicsit, nem igaz? Persze, azt nem állítjuk, hogy ez a továbbfejlesztett, fullra felturbózott túrós csusza könnyű és diétás étel lesz, viszont a magyaros ételeket nem is ezért szeretjük. Ha kicsit csalnál, még azt is elnézzük, ha bolti nokedlivel készíted el. Ha pedig még tovább fokoznád az ízorgiát, egy kis reszelt sajtot még elvisel a tetején…
Hozzávalók (4 személyre):
A nokedlihez:
- 2 tojás
- kb. 3 dl víz
- 1 kávéskanál só + a főzővízhez
- 40 dkg liszt
Az összeállításhoz:
- 20 dkg kenyérszalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 3 db tv-paprika
- 2 tojás
- 50 dkg túró
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés:
A tojásokat keverőtálba ütjük, elhabarjuk, majd összekeverjük a vízzel, a sóval és a liszttel. A lisztet érdemes fokozatosan hozzáadni, egészen sűrű állagú masszát kell kapnunk. Nem szükséges alaposan kidolgozni. A tésztát lobogó, sós vízbe szaggatva kifőzzük, majd leszűrjük.
A kenyérszalonnát kis kockákra vágjuk, és egy serpenyőben zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a megpucolt, felaprított vöröshagymát, tovább sütjük. Ezután lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd visszatesszük a serpenyőt a tűzre. Beleszórjuk a megmosott, felkockázott tv-paprikát, még pár percet sütjük.
Közben a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a legalább langyosra hűlt nokedlit, a tojássárgájákat, a szalonnás keveréket (zsiradékkal együtt), sózzuk, borsozzuk. Végül óvatosan, spatulával a tojásfehérjehabot is hozzáforgatjuk. Kiolajozott sütőtálba simítjuk, 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 percet sütjük.
Forrás: Ízes Élet/Csigó Zita