régió játék gyerekek autókkal játszanak
PR (Canva)

Jön a nyár, és vele a még több, játékra fordítható szabadidő! A vakáció ideje alatt a kisiskolások és az ovisok lefoglalása nagy kihívás lehet, hiszen sajnos nem tudunk minden napot a szabadban, kirándulással tölteni. De mivel kössük le ilyenkor az élményekre éhes gyerekeket?

Ha belépünk két teljesen különböző gyerekszobába, biztosan találunk olyan játékokat, amelyek mindkettőben fellelhetőek, sőt, a kedvencek között szerepelnek! Nem csoda, hiszen vannak olyan örök klasszikusok, amelyek sosem mennek ki a divatból. Ha úgy érezzük, játékkészletünk feltöltésre szorul, esetleg a nyári családi összejövetelekre érkező rokonok tanácstalanok, hogy mivel lepjék meg a kicsiket, az alábbi listával nem lőhetünk mellé.

A következő játékok garantáltan kielégítik a kicsik és nagyok igényeit, ráadásul a legtöbbjük a kikapcsolódás mellett fejleszti is a gyerekek készségeit. Egy játék webáruház kínálatából pedig néhány kattintással be is szerezhetjük a kiszemelt darabokat!

Távirányítós autók

Egy távirányítós autó kicsiknek és nagyoknak is ideális választás, hiszen a strapabíró, szinte törhetetlen verzióktól a komolyabb, aprólékosabb kidolgozású modellekig igen széles paletta áll rendelkezésünkre. A gyerek távirányítós autó készletét az átfordulós terepjárótól a szirénázó tűzoltóautókon át egy vagány Ferrariig végtelen változatú négykerekűvel tölthetjük fel. És természetesen ne feledkezzünk el minden kiskorú abszolút favoritjáról, a távirányítós autók legmenőbbikéről: a kukásautóról.

távirányítós autó
Fotó: PR

Babák, plüssmacik

Kislányok és kisfiúk első éveinek egyaránt kihagyhatatlan része a szerepjátékok közé tartozó babázás. Ez a kicsi ízlése és érdeklődése alapján lehet a klasszikus, síró, babakocsiban tologatható játékbaba, egy Barbie (ne feledjük, hogy a jól ismert, szupermodell karriert űző baba mellett már orvos vagy pilóta szerepben is találkozhatunk vele!), GI Joe, vagy akár egy plüssmaci is. A képzelőerő mellett mind fejlesztik a kicsi nyelvi- és kommunikációs készségét, illetve a szociális érzékenységét.

Építő jellegű játékok

Montessori torony, LEGO, dominó, jenga. Az egészen pici babák szobájától az iskolások játékbarlangjáig kötelező elem, de felnőttként sem csoda, ha nem tudunk ellenállni egy apró elemekből összeállítható birodalmi lépegetőne Típustól, anyagtól, márkától függetlenül az építő jellegű játékok fejlesztik az ügyességet, megtanítják a kicsiket felismerni a térbeli viszonyokat, és a logikai képességre is jó hatást gyakorolnak. Idősebb korban, komolyabb darabok esetében pedig a türelmünket is kiválóan fejleszthetjük vele.

Mesekönyvek

A lista legfontosabb eleme! Már születésük pillanatától olvashatunk (vagy fejből is mesélhetünk) a babáknak, hiszen a mese hallgatása fejleszti a beszédkészségüket. A mesekönyvek lapozgatása, a közös történetfűzés pedig fejleszti a kreativitást, a memóriát, növeli a koncentrációs készséget, és alapvetően elengedhetetlen a kicsik értelmi és érzelmi fejlődéséhez. Hiszen a történetek segítenek nekik a világ megismerésében, az őket érdeklő kérdések, esetleg stresszhelyzetek, problémák feldolgozásában.

Társasjátékok

Mondanunk sem kell, hogy a közös családi játéknál nincs jobb játék! A társasozás olyan strukturált szociális tevékenység, ami a gyerekek (és a felnőttek) rengeteg fontos készségét fejleszti. A teljesség igénye nélkül: a közösségi élethez nélkülözhetetlen szociális készségeket gyakorolják, fejlődik a kreativitásuk és a stratégiai gondolkodásuk, megtanulnak előre tervezni. És ami talán manapság a legfontosabb: megtanulják, hogy nem mindig csak nyerni, hanem néha hibázni, vagyis “veszíteni” is ér.

+1 Homokozó

Ha már nyár és szabadság, akkor nem mehetünk el szó nélkül a jó öreg homokozó mellett! Kert hiányában ráadásul kisebb méretű verzióit teraszon, erkélyen is könnyen elhelyezhetjük. A finommotorika mellett a logikai készségeket és a kreativitást is fejleszti a homokozás, ha pedig többen vesznek részt a gyúrásban, formázásban, építésben, a szociális kapcsolatok terén is értékes tapasztalatokat szerezhetnek a gyerekek.

Támogatott tartalom.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •