bejgli bejglifelfújt
(Fotó: Ízes Élet)

Karácsonykor nagy hévvel sütöttük a diós és mákos bejgliket. Az ünnepek alatt aztán a rokonoktól, de talán még a szomszédtól is kaptunk ajándékba egy-egy darabot ebből az isteni édességből. Azonban, valljuk be, egy bizonyos mennyiség felett még a bejgliből ismegárt a sok. Ha neked is lapul a kamrádban néhány rúd, eszedbe ne jusson kidobni, ugyanis a maradék bejgli új életet kezdhet bejglifelfújtként. Mutatjuk, hogyan készítheted el. Tipp: Magyar pezsgősiker Franciaországban! A legjobbak között a hazai rosé

Bejglifelfújt

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 30 dkg maradék, szikkadt bejgli (diós)
  • 4 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak szárított citromhéj (vagy kb. fél biocitrom lereszelt héja)
  • 5 dl tej
  • vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés: 

A bejglit először szeletekre, majd a szeleteket kockákra vágjuk. A tojásokat kikeverjük a kétféle cukorral és a citromhéjjal, majd hozzáöntjük a tejet.

Egy közepes méretű sütőtálat kivajazunk. Belefektetjük a bejglikockákat, majd meglocsoljuk a tejes keverékkel. 1 órát pihentetjük hűtőben, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, időközben letakarjuk alufóliával). A bejglifelfújt legfinomabb, ha langyosan, porcukorral meghintve (vagy vaníliasodóval, savanykásabb lekvárral) tálaljuk.

Mivel az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legégetőbb problémája, így mi is próbálunk neked segíteni, hogy ezt elkerüld. Ha érdekel például, hogy hogyan mentheted meg a szikkadt kalácsot, olvasd el ezt a receptünket.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek, ne hagyd ki ezeket sem:

Forrás: Ízes Élet