lignano kisgyerekkel strandok
Az egykor elzárt település ma már korszerű infrastruktúrával és szolgáltatások egész sorával vár; fotó: Lignano Sabbiadoro Beach Facebook

Lignano Sabbiadoro a Felső-Adria egyik legkedveltebb üdülőhelye, amelyet 7-8 óra alatt autóval is meg lehet közelíteni. Nyolc kilométer hosszú, finom homokkal borított, sekély tengerbejáratú partszakaszai, gyönyörű strandjai minden évben kiérdemlik a kék zászlós minősítést. Lignano kisgyerekkel is vonzó úti cél, a kicsiknek igazi paradicsom: állatkertek, játékparkok és szórakoztató komplexumok egész sora várja itt a családokat. Most pedig mutatjuk, miért érdemes az Adriai-tenger egyik legvonzóbb nyaralóhelyére látogatni.

1. Körbevesz a természet

A környéket borító fenyveseknek és a közeli Marano-lagúnának köszönhetően Lignano Sabbiadoróban a természet nyugalmát keresők ideális pihenőhelyre találnak. A térségnek egyedülálló az állat- és növényvilága. A nyílt tenger előtt húzódó kisebb-nagyobb szigetek sorozata is védett, beleértve a SantʼAndrea-szigetet és a Martignano-szigetet, amelyet Isola delle Conchiglie néven is ismerhetünk. A védett természeti értékeket a szervezett hajókirándulásokon túl kajakkal, kenuval vagy evezős csónakkal is megismerhetjük, ami izgalmas kaland lehet a gyerekeknek.

Casoni della laguna di Marano kicsi
A Marano-lagúna természetvédelmi rezervátumnak köszönhetően a természet nyugalmát keresők is ideális pihenőhelyre találnak

2. Lignano kisgyerekkel: tökéletes strandok és klubok

Tiszta és sekély víz a part közelében, homokos strand, vízimentők, készenléti mentőcsónakok, játékok, gyermekápolásra és pelenkázásra alkalmas helyiségek, valamint fagyizók, bárok és éttermek a közelben – ezt mind tudják az itteni strandok. A Beach Village, a Family Village, a Smile Village és a Fun Village miniklubjaiban mindennapos animációs programokat kínálnak az öt és tíz év közötti gyerekeknek. És amíg a kicsik a gyerekklubban játszanak, idősebb testvéreik és a szülők fitnesz-, jóga- és aerobikfoglalkozásokon, csoportos táncórákon és egyéb programokon vehetnek részt. A spinning, a vizes nordic walking, a klasszikus vagy a lépcsős aerobik is bárki számára elérhető.

Spiaggia di Lignano_UD kicsi
A strandok évek óta elnyerik a zöld zászlót is, amit az olasz gyermekgyógyászok szervezete ítél oda különböző kritériumok alapján

3. Sportolás a vitorlázástól a SUP-ig

Lignanóban természetesen a vízi sportok kínálata is bőséges: a klasszikus vitorlásleckék mellett a kenuzást, kajakozást, siklóernyőzést, szörfözést és kite szörfözést is kipróbálhatjuk. A nyár trendsportja kétségtelenül a Stand Up Paddle (SUP), külön családi SUP-deszkák is bérelhetők, amelyek hat személy szállítására is alkalmasak.

Lignano gyerekkel - sport attività@Mate Image kicsi
A vízen akár a Marano-lagúnát is bebarangolhatjuk rajtuk sirályok, gémek, kormoránok és más madárfajok nyomában

4. Vízi- és kalandparkok várnak

Itt található Olaszország első Aquasplash vízi parkja, amely lényegében egy hatalmas élményfürdő 15 csúszdával, köztük kamikazecsúszdákkal és koromsötét alagutakkal, amelyeken átcsobbanhatunk a vízbe. Szintén időtlen klasszikus a Strabilia Vidámpark, ahol a hullámvasút és az óriáskerék mellett vízi dodzsemet, mini motorpályát és különféle tematikus játékokat találunk. Az I Gommosi vidámpark felfújható játékokat és más szórakozási lehetőségeket kínál, a Lignano Riviera fenyőerdejében épült Unicef Kalandparkban (Parco Avventura UNICEF) pedig köteleken és függőhidakon próbálhatjuk ki ügyességünket. S végül a Bibione és Lignano között elterülő Punta Verde állatkertbe is ellátogathatunk, amely a legszebb olasz állatparkok egyike.

aquasplash
Az Aquasplash igazi családi progmamot kínál: ez egy hatalmas élményfürdő 15 csúszdával

5. Lignano kisgyerekkel és kerékpárral

A település gyakorlatilag autómentes övezet, a gyerekek nemcsak itt, hanem a lagúnák mentén is biztonságosan kerekezhetnek. Ingyenes, vezetett kerékpáros túrákon is részt vehetünk; például a hétfőnként induló „Pedalata dei due Fari” túra Lignanótól Bibionéig járja be a vidéket. Nagyon népszerűek a kerékpározást hajózással összekötő kirándulások is, amely során felfedezhetjük a vadon élő madarak paradicsomát. Újdonság a homokos strandokra szervezett egyórás reggeli biciklitúra – ezt széles gumiabroncsú kerékpárokkal teljesíthetjük.

Lignano bicikli ┬® gianluca baronchelli kicsi
Lignano Sabbiadoróban 20 kilométernyi bicikli utat találunk

Idén Lignano Sabbiadoro a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra: eltűntek a strandokról a műanyag szemüvegek, tányérok és evőeszközök, emellett a településen egyre több az elektromos autó töltőállomás.

Csodás strandokból nagyon jól áll a kontinens. A bécsi CopaBeach-en szintén homokos part vár, itt a Dunában fürdőzhetünk. Horvátországban pedig Európa legszebb strandja elsősorban azoknak lehet jó választás, akik a nyüzsgés helyett csendre, nyugalomra vágynak. Idehaza pedig soha nem volt még ennyi kiváló minősítésű strand a Balatonon: idén 16 hely érdemelte ki az ötcsillagos kék hullám zászlót.

Fotók: www.lignanosabbiadoro.it

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •