Kezdőlap Style&Trend Gasztro Körtés karamell mousse lett idén Budapest desszertje

Körtés karamell mousse lett idén Budapest desszertje

(Fotó: MTI/Soós Lajos)

A Szamos Marcipán körtés karamell mousse-a lett idén Budapest desszertje, amelyet először az idei Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhat meg a közönség szeptember 18. és 20. között a Szent István-bazilika előtt.

Három év alatt kétszer nyert a Szamos Marcipán

A desszert Sacher-piskóta alapon vanília mousse, amelyben hideg körtepüré található, tetejére pedig karamell került. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Az első desszertverseny a szőlő köré épült, idén a körtét állították a megmérettetés középpontjába. A verseny győztese végül egyhangú pontozással a Szamos Marcipán desszertje lett, a cukrászat a verseny történetében immár másod ízben nyerte el az elismerést. A nyertes desszertből az elmúlt évek tapasztalata szerint az Édes Napok Budapest rendezvénye alatt több mint 3 ezer darabot értékesítenek.

Kelényi Ádám, a Szamos Marcipán Kft. gazdasági igazgatója elmondta, hogy az édesség a versenykiírásnak megfelelően többféle textúra kombinációja. A desszert Sacher-piskóta alapon vanília mousse, amelyben hideg körtepüré található, tetejére pedig karamell került. Elmondta, hogy egy teljesen új ízvilágot szerettek volna létrehozni, ami még nem szerepelt a cukrászdáik kínálatában.

A győztes termék és annak megalkotója Nagy Péter, a Szamos Marcipán cukrászmestere. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A korábbi évek desszertjei is megkóstolhatók

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség immár harmadik alkalommal írta ki a Budapest desszertje versenyt, amelynek lényege, hogy szeretnének egy olyan édességet találni, amely a széles közönség tetszését elnyerve gazdagítani tudja a cukrászdák kínálatát – mondta kedden a rendezvény sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a szövetség elnöke, az Édes Napok Budapest társtulajdonosa. A gasztronómiai eseményen az idei győztes desszert mellett megkóstolható lesz a 2018-as, 2019-es év nyertes terméke is.

A verseny kiemelt célja, hogy a magyar cukrászati hagyományok az érdeklődés fókuszába kerüljenek és a hazai desszertek elfoglalják méltó helyüket az éttermek és cukrászdák kínálatában. A zsűrizéskor a legfontosabb szempont az volt, hogy a nyertes termék az esztétikumon túl finom és viszonylag könnyen elkészíthető legyen, a cukrászmesterek mellett bárki otthon elkészíthesse. És nem csak a háziasszonyok, ahogy a hivatalos sajtóközleményben áll…Hajrá, háziurak is! 🙂

Forrás: MTI