sportmelltartó
Fotó: Freepik/rawpixel.com

A hatékony edzés egyik alappillére a megfelelő sportmelltartó viselése. De hogyan találjuk meg a számunkra ideális darabot? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe vásárláskor? Íme, néhány tipp a tökéletes választáshoz!

Ha kicsi, ha nagy

Kamaszkor elején, vagy épp egész kis mellméretnél is fontos a sportoláshoz egy speciális sportmelltartó viselése. Bár ebben az esetben nem a tartás a lényeges szempont, de a klasszikus kis pamuttopok, női fehérneműk az anyaguk miatt nem megfelelők. Megszívja magát az anyag verejtékkel, és ott pang a bőrünkön, ami irritációhoz, kiütésekhez vezethet. Kisebb mellméret esetén is fektessünk tehát figyelmet a műszálas anyagokra! A modern anyagok kívülre vezetik a verejtéket, nagyon gyorsan száradnak, így kevésbé ártanak a bőrnek.
Ha olyan sportot űzünk, amely nem jár intenzív izzadással, abban az esetben is inkább viseljünk sportmelltartót, mert a szabásuk sokkal kényelmesebb, nem dörzsölnek, nem nyomnak.

sportmelltartó
Fotó: Freepik/Master1305

Az átlagosnál nagyobb mellméret esetén evidens, hogy a tartásra is ügyelni kell, de ezt megtenné egy speciális melltartó is, ám a fentiek miatt ebben az esetben sem ajánlott a hagyományos melltartók viselete. Válasszunk szintetikus anyagot, és olyan szabásút, melynek széles pántja van, és a hónalj alatt is tart. Bizonyos méret felett a sportoláshoz is szükséges a merevítős melltartó – ilyet csak nagy keblek esetén válasszunk.

 Elől cipzáros – nem ok nélkül

Aki túrázott, futott már hosszabb távon hátizsákkal, az találkozhatott azzal a kellemetlen érzéssel, hogy hátul a pánt kidörzsölte a bőrt a kapocsnál. Olykor még egy könnyű futózsák is képes gondot okozni. Persze a leleményes sportoló mindent megold, de ha van megfelelő tartású, elöl cipzáros sportmelltartó a kínálatban, válasszunk ilyet! Könnyű és ultra erős tartást biztosító, elöl cipzáros melltartó is elérhető a boltokban, ráadásul olyan kialakítással, hogy az egyben sport-top is, így nem kell fölé már polót sem venni.

 Az anyag mindenek előtt!

A sportmelltartók, szintetikus anyaguknak köszönhetően, nagyon gyorsan száradnak. Viszont sokkal több elasztánt (rugalmasságot biztosító) anyagot is tartalmaznak, mint a klasszikus melltartók, ezért, ha hosszú élettartamot szeretnénk, mossuk kézzel vagy kímélő programon ezeket a darabokat. Léteznek sportruházathoz kifejlesztett, speciális mosószerek, ezek jobban fertőtlenítenek, a kellemetlen szagokat is hatékonyabban semlegesítik, mint a hagyományos kímélő mosószerek (gyapjúruhákhoz ajánlottak), inkább ilyet használjunk! Ha van is a szárítógépünkön „sport menüpont”, lehetőség szerint akkor se használjuk. Jobban tesszük, ha felakasztjuk a melltartót és hagyjuk pár óra alatt megszáradni.
A varrás nélküli melltartók általában extrafinom anyagból készülnek (és minimális a tartásuk), ezeket, ha mégis gépbe tesszük, csakis mosózsákban mossuk!

Több mint divat: a fazon is fontos!

Keresztpántos, klasszikus fecske, vagy sima pántos melltartó? Tartásban nincs jelentős különbség, hisz mindegyik megfelelően megtartja a melleket, sokkal inkább abban lehetnek különbségek, hogy mit viselünk felette, egyáltalán veszünk-e rá pólót. Ha nem tudjuk eldönteni, válasszunk olyan sportmelltartót, aminek a pántja mindkét verzióba állítható.

Támogatott tartalom.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •