A húsvét, az egyik legnagyobb keresztény ünnep természetes velejárója a böjt időszaka. Sokan betartják, mások csak félig iktatják be étkezési szokásukba, és vannak, akik bele sem kezdenek. Cikkünkben most olyan a tanácsokat gyűjtöttünk össze a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével, amelyek összhangba hozzák a húsvéti böjtöt és az ünnepi étkezést. Ha figyelsz rá, akkor te is könnyedén elkerülheted a húsvéti túlevést, vagy éppen az ésszerűtlen éhezést.
A sokat emlegetett böjt
A böjtölésnek többféle fajtája és célja van. A vallási böjtöket, meghatározott időben, meghatározott időtartamig, szigorú vagy lazább előírások szerint végzik a hívők hosszú évszázadok óta. Számukra a böjtre vonatkozó előírások éppen ezért ismertek és általában mentesek a káros túlzásoktól. A gyakran extrém fogyókúrára vagy méregtelenítésre használt böjtöket azonban nem javasolják a szakemberek. A böjt ugyanis nem „méregtelenítés”, ahogyan sokan nevezik, hanem a szervezet tehermentesítése, az emésztőrendszer kímélése és a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése. A böjtölés tudatos felkészüléséről számtalan tanulmány készült, a böjtölési időszak abbahagyásáról azonban szinte semmi. Vegyük tehát sorra, mire kell odafigyelned, ha letelt a húsvéti böjt időszaka!
Kövesd a fokozatosság elvét
A böjt időszaka után fokozatosan térj vissza a bőségesebb étkezésre. Ügyelj arra is, hogy az étkezések lehetőleg igazodjanak az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez. Kerüld el az emésztőrendszer hirtelen megterhelését. Inkább többször egyél keveset, mint egyszerre nagyobb adagokat.
Könnyű és kímélő ételeket fogyassz
A böjt vége felé érdemes kis adagokban beépíteni az étrendbe olyan ételeket, amelyek könnyebben emészthetők. Kerüld a zsíros, nehéz fogásokat!
Étkezési tippjeink a következő oldalon folytatódnak!
Kerüld el a káros ételeket a húsvéti böjt alatt is
Lehetőség szerint ne fogyassz különösen magas zsír-, cukor- és rosttartalmú ételeket, mert ezek fogyasztása puffadáshoz és hasi diszkomforthoz vezethet. A húsvéti böjt után ne kezdj azonnal tejszínes süteményekkel, zsíros húsokkal, szénsavas italokkal. Meglepő lehet, de ezúttal a nagyon magas rosttartalmú ételek sem tesznek jót. Kerüld például a korpás termékek vagy az olajos magvak fogyasztását. Ha ezekre odafigyelsz, biztosan el tudod kerülni az ünnepi túlevést.
Akkor mégis mit ehetsz?
A húsvéti böjt után közvetlenül érdemes a tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető, fehérjéket részesíteni előnyben. Válassz keményítőt és telítetlen zsírokat tartalmazó fogásokat. Jó ötlet lehet egy turmix, smoothie fogyasztás. Kitűnő választás továbbá az aszalt gyümölcs, azon belül is elsősorban a datolya, a kajszibarack, mazsola. A könnyű szénhidrátot tartalmazó levesek kitűnő átvezetői a böjt utáni időszaknak, ugyanúgy ahogy a főtt, keményítőtartalmú zöldségek. Végezetül pedig részesítsd előnyben a fermentált élelmiszereket, mint az édesítetlen joghurt és kefír, illetve egyél tojást és avokádót. Amennyiben sikeresen túlléptél az átmeneti időszakon, beépítheted étrendedbe a teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket, zöldségeket, dióféléket, húsokat és halakat.
Az egészséges táplálkozással korábban is foglalkoztunk, szemezgess ezekből is: