Az alapléről többünknek vagy az illatozó családi húsleves jut az eszébe, vagy azok a receptek, amelyeket nagyon szeretnénk elkészíteni, csak pont a legfontosabb összetevőjük, az alaplé hiáznyzik otthonról. Ilyenkor pedig lemondó sóhajjal nyúlunk valami egyszerűbb recepthez. Cikkünkből megtudhatod, miért kincs az alaplé, és hogy miért érdemes minél többet fogyasztani belőle.
Király Éva dietetikus szerint ennek a hosszan készülő, csodálatos folyadéknak akár a patikák polcain is méltó helye lehetne. A benne található értékes tápanyagoknak köszönhetően ugyanis valóságos csodaszer, ami mivel immunerősítő hatású, a koronavírus elleni védekezésben is jó szolgálatot tehet.
Az alaplé és a szépségápolás
Divatos, felkapott szereplő ma a kollagén, lépten-nyomon ebbe a szóba futunk bele a táplálékkiegészítők hirdetéseiben és a drogériákban. Nem véletlenül. „Ez a zselés, kocsonyás fehérje kisimítja a bőrt, mérsékli a narancsbőrt, bevonja és védi a beleket. A kollagén a kötőszövet, a bőr és a csontok legfontosabb fehérjéje. Az alaplé elkészülte során a csontos, porcos, inas, bőrös részeket főzik lassan, sokáig. Minél tovább főnek, annál több rendkívül értékes tápanyag kerül ki belőlük, melyek közül elsőként említhetjük a kollagént” – magyarázza Király Éva dietetikus. Az alaplé tehát különösen jót tesz a télen kiszáradó bőrnek, segíti a kevesebb napfény okozta hiányállapotok mérséklését.
Javaslatunk: Egy hónapon át fogyassz minden nap egy csészényi alaplevet! Mivel a kollagén élharcosa a ráncok eltüntetésének és az öregedés lassításának, emellett az ízületi fájdalmak megszüntetésének is, a teszthónap után már látható változásokat tapasztalhatsz. Persze nem kell egy hónapnál leállni: minél tovább fogyasztod napi szinten az alaplevet, annál több jót teszel önmagaddal!
A következő oldalon megtudhatod, miért van jótékony hatással az alaplé az emésztésre.
Az emésztőrendszer doktora
Az alaplében megtalálható aminosavak, mint például a glicin, a glutamin vagy az alanin, fontos szerepet játszanak a bél egészségének megőrzésében. „A már említett kollagénnel együtt rendkívül jó hatással vannak az emésztőrendszerre, megnyugtatják, helyrebillentik azt, miközben regenerálják a vékonybél bolyhait és segítik a tápanyagok felszívódását – magyarázza a dietetikus. – A zselatinszerű fehérjéknek komoly gyulladáscsökkentő hatásuk van. Rendkívül jó szolgálatot tesz ezért gyomorrontás vagy alkoholfogyasztás utáni emésztési gondok esetén is. Ilyenkor nem is kívánjuk a nehéz, megterhelő ételeket, a meleg alaplé ugyanakkor kimondottan jótékony hatással lehet a szervezetünkre.”
Javaslatunk: Ha gyomorkímélő, helyreállító célból fogyasztod az alaplevet, akkor komótosan, apró kortyokat egyél, igyál belőle. Érdemes első körben szilárd összetevő nélkül innod, hogy teljesen megnyugtathassa az emésztőrendszeredet.
A következő oldalon megtudhatod, miért az alaplé a legjobb immunerősítő.
Löket az immunrendszernek
Nem véletlen, hogy betegség idején még jobban kívánjuk a meleg levest! A dietetikus kiemeli: azt, hogy az alaplé az immunrendszer felturbózására is kiválóan alkalmas, kutatások is alátámasztják. „A csontleves szinte tápanyagbombaként látja el a szervezetünket mindazzal a jótékony összetevővel, ami a szervezet megfelelő védekezőképességéhez is szükséges. Az alaplé rendszeres, legjobb esetben napi fogyasztásával nagy mértékben segítjük az immunrendszer hatékony működését. A koronavírus-fertőzés időszakában is segíti a szervezet védekező mechanizmusait.”
Javaslatunk: Az alaplé újabb nagyszerű tulajdonsága, hogy lefagyasztható, így bármikor kikaphatod a mélyhűtőből, és egy gyors felmelegítést követően már fogyaszthatjátok is. Ezért, amikor készíted, érdemes nagyobb adagokat főznöd belőle, hiszen a család védekezőképességének erősítésére folyamatos szükség van.
Alaplé-kisokosunk a következő oldalon folytatódik.
Napi folyadékbevitel megoldva!
Te is az a típus vagy, aki soha nem visz be elég folyadékot? Nem vagy egyedül. A jóleső, meleg alaplé a folyadékpótlás egy részének különösen jó alternatívája lehet a téli hónapokban. „Ha útra kell kelnem, sokszor termoszban viszem magammal az alaplevet, és a pihenők során úgy kortyolgatom, ahogy a teát – osztja meg saját módszerét Király Éva. – Ez amolyan kettő az egyben dolog, hiszen a folyadékpótlás mellett tápanyagbevitelhez is hozzájárulok ilyenkor a betáblázott napjaimon.”
Javaslatunk: Nagyon egyszerű szabály, amellyel biztosíthatod a napi folyadékbeviteledet és a túlevés elkerülését, hogy minden ebédet egy tál vagy egy pohár alaplével indítasz. Ugyanúgy magaddal viheted bárhova, ahogy a vizet vagy az üdítőt.
Forrás: Ízes Élet