Volkswagen Polo
(forrás: volkswagen.com)

Az új Volkswagen Polo igazi újdonsággal lép a jövő felé vezető útra. A legújabb technológia újítás révén ugyanis a jármű a vezető kérésére kanyarodik, fékez és gyorsul. A Volkswagen IQ. Drive rendszere végre a kisméretű járműnél is elérhető.

Vadonatúj rendszer az Volkswagen Polo technológiában

A maga méretében elsőként a Volkswagen Polóban élvezhető a részleges automatizált vezetés minden sebességi tartományban. A IQ. Drive rendszere pedig végtelenül egyszerű módon válik elérhetővé a vezető számára. A standard multifunkciós kormánykeréken ugyanis külön gombbal lehet aktiválni az okos vezetéstámogató rendszert. A technológia az adaptív sebességtartó automatika (ACC) és adaptív sávválasztó asszisztens egyvelegeként ötvözi az oldal- és hosszirányú segédrendszert. Az IQ.Drive rendszer ráadásul 30 km/órás sebességtől a maximális sebességig használható. Nézzük meg kicsit közelebbről is ezeket a funkciókat.

Az adaptív sebességtartó automatika gondoskodik arról, hogy a Volkswagen Polo automatikusan tartsa a járművezető által kiválasztott megengedett sebességet. A kameravezérelt közúti jelzések dinamikus megjelenítésével a jármű ráadásul “tudja”, hogy mennyi a megengedett sebesség. A radarérzékelős technológiának köszönhetően ráadásul felismeri azt is, ha előtte egy lassabb jármű halad. Ilyenkor az autó magától lassít, betartva a biztonságos követési távolságot. Ha pedig nem halad előtte másik jármű, a Volkswagen Polo újra gyorsul. Az autóban mindemellett egy prediktív, adaptív sebességtartó automatika is helyet kapott. Ezáltal a jármű reagálni tud a kanyarokra és a lakott területet jelző táblákra is. Hasonló rendszer működött az általunk is tesztel Volkswagenben: 10 dolog, amiért elbűvölt minket a Volkswagen ID.3

Volkswagen Polo
Az új Polo-ban számos újdonság is elérhető válik

A másik újdonság a Poloban a sávtartó automatika, amely felméri a jármű előtti területet a szélvédőbe épített kamera segítségével. A vezetéstámogató rendszer felismeri a sávfelfestéseket és korrigálva manőverezik, amennyiben véletlen sávelhagyást érzékel. Amikor az IQ.Drive rendszer be van kapcsolva a Polo automatikusan lefékez, gyorsul és kanyarodik a rendszer keretein belül. A járművezetőnek azonban a kormánykeréken kell tartania a kezét, hiszen a felelősség mindenkor az övé. Neki kell megítélnie a közlekedési helyzetet és irányítania a jármű viselkedését. A járművezető ezt a felkészültséget érintéssel jelzi, a kormánykerék peremén található kapacitív felületen.

További autóshíreinket se hagyd ki: 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •