Kezdőlap Style&Trend Gasztro 4+1 dolog, amire figyelned kell, ha laktózmentes étrendet követsz

4+1 dolog, amire figyelned kell, ha laktózmentes étrendet követsz

A kép látható termékek egyike sem tartalmaz tejterméket (Fotó: PR)

Manapság egyre többen döntenek a laktózmentes étrend mellett, azaz mellőzik a tej és a tejtermékek fogyasztását, helyettük növényi alapú alternatívákat választanak. Bármi is álljon egy ilyen döntés hátterében, mindenképp oda kell figyelni arra, hogy a növényi helyettesítő termékekből hiányzó fontos tápanyagokat más forrásból pótoljuk. Az alábbiakban ezekre és a növényi étrend elsajátítására adunk hasznos tippeket. Ez is érdekelhet: 5 dolog, amire feltétlenül figyelj, ha a vegán életmód mellett döntesz

1. Ha a tejet helyettesíted

Ma már szerencsére itthon egy sor alternatív tej közül választhatunk a boltokban (Fotó: PR)

A növényi alapú, tejet helyettesítő italokból szinte mindenki talál magának megfelelőt, mivel ízben és tápanyagösszetételben is rengetegféle kapható, illetve számos esetben bio verzió is elérhető. Érdemes odafigyelni arra, hogy a rizsből és a zabból készült italok magasabb, a kókusz- és magtejek viszont alacsonyabb szénhidráttartalmúak a tehéntejhez képest. Az arra allergiások esetében a mag- vagy szójaitalok kerülendőek lehetnek. Mivel a tej jelentős kalcium- és vitaminforrás, a növényi italokból érdemes a kalciummal és vitaminokkal dúsított változatokat választani, vagy más forrásból pótolni ezeket a tápanyagokat.

2. Ha a sajtot helyettesíted

A növényi alapú sajthelyettesítőknél kiemelten igaz, hogy tápanyagösszetételük eltérő a hagyományos állati eredetű sajtokhoz képest. Egyrészt jelentős a keményítő-, ebből adódóan pedig a szénhidráttartalmuk, másrészt fehérjét nemigen tartalmaznak és kalciumot is csak akkor, ha azzal dúsított termékről van szó. Összehasonlításul: a növényi sajthelyettesítőkben 100 grammonként mintegy 20 gramm szénhidrát is „rejtőzhet”, 0 gramm fehérjetartalom mellett, miközben egy hagyományos trappista sajt szénhidráttartalma mindössze 0,2 gramm, vagyis elhanyagolható, fehérjéből pedig 20 gramm körüli mennyiséget tartalmaz. Mindemellett a telített zsír tartalmuk hasonlóan magas. Témába vág: Hiánybetegségek, alultápláltság? 3+1 tévhit a növényi étrendről

A következő oldalon további tippeket találsz a laktózmentes étrend kialakításához.

3. Ha a joghurtot, tejszínt helyettesíted

A tejszín, tejföl pótlására szolgáló növényi főzőkrémekből is találunk szója, zab, rizs, vagy kókusz alapút. A kókusz főzőkrém erős íze miatt inkább desszertekhez, vagy thai jellegű ételekhez javasolt

Régebben leginkább szója alapú joghurtalternatívák léteztek, de ma már kaphatók szójamentes, kókusz alapú termékek is, így a szójaallergiások is találnak megfelelőt. A hagyományos joghurtokhoz hasonlóan ezekből a termékekből is a hozzáadott cukortól, illetve mesterséges édesítőszertől mentes változatokat érdemes vásárolni. Ha fontos számunkra, hogy élőflórás terméket vegyünk, akkot erre külön oda kell figyelni, mert bár vannak ilyen joghurthelyettesítők, nem mind tartalmazza ezt a hasznos összetevőt. Tipp: Ezt ki kell próbálnod! Így készül az egyéjszakás zabkása

4. Ha a vajat helyettesíted

A laktózmentes étrend mellet voksolóknak a legkönnyebb dolguk a vaj kiváltásával lesz. A növényi alapú margarinok régóta megfelelő alternatívái a vajnak, hiszen éppúgy találni belőlük sütésre, főzésre alkalmas változatot, mint szendvicskészítésre ajánlottakat. A minőségi margarinok a felhasznált növényi olajoknak köszönhetően telítetlen zsírokban gazdagok, márpedig egészségünk érdekében fontos, hogy a telített zsírok bevitelét ezek javára csökkentsük.

+1 tipp a szakértőtől – A laktózmentes, vagyis a növényi étrend sem mindig egészséges

(Fotó: Freepik)

„A kutatások szerint egyértelmű, hogy a teljes értékű növényi alapú étrend számos egészségügyi előnnyel jár. Ugyanakkor fontos észben tartanunk, hogy nem minden egészséges, ami növényi. Olvassuk el alaposan a termékek címkéjét, fedezzük fel, hogy miből is készült pontosan, illetve milyen tápanyagból mennyit tartalmaz. Ha ezt a „házi feladatot” elvégezzük, nagy eltéréseket fedezhetünk fel a hagyományos állati eredetű termékekhez képest, de akár a különböző növényi termékek között is. További hasznos jó tanács, hogy kerüljük a túlzottan feldolgozott, hozzáadott cukorral készülő, magas sótartalmú, adalékanyagok és mesterséges aromák garmadájával készülő termékeket” – tanácsolja Bakk Brigitta, az Upfield dietetikusa.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek: